Terve maaperän ravintoverkko on se jalkojemme alta löytyvä yhteisö, joka auttaa kasveja kasvamaan, pitää ravinteet kierrossa ja säilöö vettä maahan. Silloin sieltä löytyy erilaisia kasveja, jotka ruokkivat erilaisia hajottajia, jotka ruokkivat useita erilaisia saalistajia, ja niin edespäin.
Hajottajilla on tärkeä rooli maaperässä, sillä ilman niitä ravinteet eivät irtoaisi maaperäaineksesta. Hajottajaeliöt ovat sieniä ja bakteereita, jotka kompostoivat orgaanista ainesta ja rapauttavat kivennäisainetta eli haalivat ravinteita. Haluamme maaperään aerobisia hajottajia, eli sellaisia, jotka viihtyvät happirikkaissa olosuhteissa.
Hajottajien lisäksi tarvitaan myös saalistajia. Joitain saalistajia, kuten monia hämähäkkejä tai punkkeja, voimme nähdä omin silmin. Alkueliöitä, sukkulamatoja ja pieniä niveljalkaisia emme kuitenkaan erota paljaalla silmällä vaan tarvitsemme mikroskoopin. Saalistajat vapauttavat hajottajien maaperästä irrottamat ravinteet maaperään. Esimerkiksi sukkulamato puhkoo sienirihman seinämän suussaan olevalla stiletillä, ravitsee itsensä sienen solunesteellä ja ulostaa ylimääräiset ravinteet maaperään. Kun viljelemme maata, haluamme, että hajottamista ja saalistamista tapahtuu runsain määrin, koska silloin kasvimme saavat jatkuvasti maaperästä tarvitsemiaan ravinteita.
Pelkät suuret määrät eliöitä eivät kuitenkaan riitä. Monilla viljelymailla on yllin kyllin bakteereja. Mikäli ekosysteemin terveyden kannalta ratkaisevaa olisi eliöiden määrä, ei olisi ongelmia tautien ja tuholaisten kanssa. Tarvitsemme maahan eri toimintoja tekeviä eliöitä tasapainoisessa suhteessa, jotta maaperän ravintoverkko on terve ja tukee kasvien hyvinvointia parhaalla tavalla.
Sienten ja bakteerien suhde vaihtelee maaperästä toiseen ja kurkulle sopiva suhde ei ole sopiva omenapuulle. Kun sienten ja bakteerien suhde on sopiva niille kasveille, joita haluat kasvattaa, kasvisi menestymismahdollisuudet ovat suuremmat. Mistä tietää mikä on sopiva sieni-bakteerisuhde ja milloin ravintoverkko on tasapainossa? Tämä liittyy sukkessioon ja tätä tarkastellaan seuraavassa blogikirjoituksessa.
Comments