top of page

Maanparannuspalvelut

Maanparannuspalvelut tarjoavat uuden tavan valmistella kasvimaasi, pihasi tai puutarhasi uutta kasvukautta varten. Usein kasvimaa käännetään tai jyrsitään ennen kauden alkua, jotta saadaan rikkakasvit pois ja kuohkea alusta, johon kylvää siemeniä.

Maan kääntäminen ei kuitenkaan poista rikkakasviongelmaa, se vain lykkää sitä myöhemmäksi. Kääntämällä kasvimaan nostamme rikkakasvien siemeniä syvemmältä lähemmäs maanpintaa. Samalla häiritsemme maaperää: tuhoamme niitä pieneliöitä, jotka luovat ja ylläpitävät maan rakennetta. Lisäksi se vapauttaa maahan varastoitunutta hiiltä ilmakehään ja voi luoda maahan tiivistyneitä kerroksia, jotka haittaavat veden imeytymistä.

Kevyt maanmuokkaus

Onneksi pystymme kuohkeuttamaan maata ilman kääntämisen mukanaan tuomia ongelmia. Kahdenkädentalikko (engl. broadfork) on työkalu, joka on suunniteltu varta vasten tähän tehtävään. Voimme avata ja ilmastaa tiivistynyttä maata ja saada haluamillemme organismeille elintärkeän hapen kulkemaan syvemmälle maaperään. Myös vesi imeytyy paremmin maahan, ja kasvien juuret pääsevät kasvamaan syvemmälle. Häiritsemme maata minimaalisesti, mutta saamme kuohkeutuksen tuomat edut - aika hienoa, eikö vain?

Milloin ja missä kannattaa kuohkeuttaa? Kevyt maanmuokkaus sopii pihanurmikolle ja erityisen hyvin kasvimaalle: erinomainen aika kuohkeuttaa maa on ennen kasvimaan perustamista tai talven jäljiltä ennen uuden kasvukauden kylvöjä. Kuohkeuttaminen helpottaa kitkemistä ja luo ilmavamman ympäristön kylvöjä ajatellen. Maanmuokkaus ei kuitenkaan yksistään riitä. Viljelypenkkiin kannattaa esimerkiksi lisätä multaa tai muuta katetta ennen kylvöjä. Suurimman hyödyn saat, kun yhdistät kevyen maanmuokkauksen ja lannoittamisen madonkakkauutteella.

Lannoitus madonkakkauutteella

Yleinen tapa lannoittaa maata on lisätä siihen komposti- tai muuta multaa, josta saadaan ravinteita kasvien käyttöön. Usein ongelmaksi muodostuu tarvittu määrä: yhtään suurempi puutarha-ala vaatii säkkikaupalla multaa, mikä käy raskaaksi selälle ja kukkarolle.​

Tähänkin on olemassa vaihtoehto: madonkakka on matokompostissa syntyvä ravinteita, hyötymikrobeja ja eloperäistä ainetta täynnä oleva maanparannusaine. Madonkakkaa syntyy hitaasti, mikä tekee siitä muihin multatuotteisiin verrattuna arvokkaan. Uuttamalla madonkakkaa veteen saamme laadukkaan maanparannusaineen, jolla lannoitamme suuremmankin puutarha-alan tehokkaasti. Vesi toimii ravinteiden ja mikrobien kantajana toimittaen ne maaperään (syvälle maaperään, mikäli se kuohkeutettiin ennen lannoitusta) kasvien saataville.

Uute sisältää:

  •  kasveille käytettävässä muodossa olevia makroravinteita (typpeä, fosforia, kaliumia, jne) ja lukuisia hivenravinteita. 

  • hyötymikrobeja (bakteereja, sieniä, alkueläimiä, sukkulamatoja), jotka parantavat maan rakennetta ja pitävät yllä ravinteiden kiertoa, auttaen näin kasvejasi

  • eloperäistä ainetta, joka sitoo ravinteita ja vettä ja toimii näin maaperässä puskurina.

bottom of page