top of page
Search
  • Kimmo

Hedelmätarhan kehittäminen: ensimmäinen omenapuuanalyysi

Muutimme syksyllä uuteen kotiin Vantaalle. Täällä on pieni hedelmätarha, jota yritän kehittää entistä kukoistavammaksi. Otin näytteen maasta omenapuun alta, jotta näen mikä lähtötilanne on. Seuraavassa labra-analyysin tuloksia ja toimenpiteitä, joihin ryhdyn tulosten pohjalta.


Labrassa ensimmäinen huomio on, että näyte on koeputkessa samea ja mikroskoopin alla tiiviin kivennäispainoitteinen. Kuitenkin näytteestä löytyy nopealla skannauksella suhteellisen paljon orgaanista ainesta, mikä on merkki siitä, että olosuhteet elämälle ovat olemassa.Analyysi kertoo, että maa omenapuun ympärillä on erittäin bakteerivoittoista. Sieni-bakteerisuhteeksi saatiin 0.03, mikä ei ole lähellekään optimaalinen omenalle. 0.03 on sukkession alkuvaiheen lukema (lue lisää sukkessiosta täältä). Bakteereja on kolme kertaa enemmän kuin on suositeltavaa. Sieniä taas on yli kaksi kertaa vähemmän kuin hedelmätarhassa olisi suotavaa.


Mikä selittää bakteerivaltaisuutta? Yksi vastaus on saalistajien puute. Näytteestä ei löydy alkueliöitä, sukkulamatoja tai muitakaan saalistajia. Kun saalistajia ei ole, bakteeripopulaatiot eivät pysy kurissa. Myöskään ravinteet eivät kierrä parhaalla mahdollisella tavalla. Vallitsevat olosuhteet on kuitenkin myös hyvä ottaa huomioon, kun analyysin tuloksia tulkitsee. Kun otin näytteen, maa puun ympärillä oli vasta hiljattain sulanut. Muutama alkueliön kysta näytteessä näkyy, eli maassa on joitain lepotilassa olevia saalistajia. Voi olla, että nämä heräävät siinä vaiheessa, kun kasvit alkavat yhteyttää ja maaperäekosysteemi herää kevääseen.


Mitä maa tarvitsee? Haluan, että sienten biomassa lähtee kasvamaan kohti korkeampaa tasoa. Samalla bakteerien saalistajia tarvitaan maahan lisää, jotta bakteeripopulaatiot pysyvät kurissa. Saalistajat myös kierrättävät bakteerien haalimia ravinteita omenan ja muiden kasvien käytettäväksi.


Miten aion parantaa tilannetta? Sienien määrää aion nostaa ruiskuttamalla sienivaltaista kompostiuutetta omenapuun juuristoalueelle. Tämän tarkoitus on lisätä sieniä sinne, missä omenapuu voi ruokkia niitä juurieritteillään. Toinen keino on puuperäisen katteen lisääminen puun ympärille hakkeen muodossa. Se ruokkii hajottajasieniä ja kasvattaa näin niiden biomassaa. Samalla puun haalimat ravinteet päätyvät takaisin kiertoon.


Kuten sienten biomassaa, myös saalistajien määrää aion lisätä kompostiuutteella. Minulla on madonkakkaa, eli valmista matokompostia, jossa on korkeita määriä niin alkueliöitä kuin sukkulamatoja. Uskon saalistajien pärjäävän, koska maassa on niille runsaasti ravintoa (bakteereja). Samaan aikaan saalistajien lisääminen luo olosuhteet isommille saalistajille, joille alkueliöt ja sukkulamadot ovat ravintoa. Näin toivottavasti saadaan entistä monimuotoisempi ja kukoistavampi hedelmätarha.


Seuraan blogissa kuinka tässä käy.

61 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page