top of page
Search
  • Kimmo

Kevätkuulumisia

Tervehdys täältä Lehmuston puutarhasta. Pitkä talvi alkaa olla ohi, mikä on ihanaa. Talvella on ollut aikaa levätä, miettiä ja suunnitella tulevaa. Valon määrän lisääntyessä sitä alkaa kuitenkin malttamattomana odottaa, että pääsee taas pihahommiin maata tonkimaan.



Meillä on kylvöt lähteneet jo hyvin käyntiin. Eristimme puolet kasvihuoneesta taimienkasvatustilaksi, hankimme sinne kunnon lämmittimen ja aloitimme taimien kasvatuksen helmikuun lopussa. Lunta on vielä näin huhtikuun alussa jonkin verran, mutta toivottavasti parin viikon päästä päästään istuttamaan kasveja ulos puutarhaan. Tarkoitus on alkaa täyttää penkkejä kasveilla heti, kun lumet ovat sulaneet: näin saadaan auringon, kasvien ja maaperän muodostama hiilipumppu käyntiin ja energiaa koko ekosysteemiin.



Olemme kylväneet jo paljon eri vihanneksia, kukkia ja yrttejä. Esimerkiksi tomaatteja on kylvetty toistasataa osa kasvihuoneeseen, osa avomaaviljelyyn ja osa taimimyyntiin. Myös kukkia on laitettu paljon, jotta saamme enemmän kimppuja myyntiin tulevana kesänä sekä luonnonkukista että puutarhasta. Kävimme tällä viikolla ystävämme Anun luona upeassa Iitin Imarteessa kahvilla ja oppimassa kukkakimppujen sidonnasta.



Talven aikana olemme opiskelleet lisää maaperän ja kasvien elävöittämisestä ja valmistaneet omia litkuja, joilla parannamme viljelymaan ja kasvien hyvinvointia. Lisäksi tulemme kylvämään monipuolisesti eri kasviheimoja (ristikukkais-, herne-, asteri-, heinäkasvit jne.), eli kukkivia, syväjuurisia, typpeä sitovia ja maata peittäviä kasveja tuomaan monimuotoisuutta tänne Lehmuston ympäristöön. Tarkoitus olisi myös osallistua uhanalaisen Pohjolan tummien mehiläisten (Apis mellifera mellifera) geeniperimän säilyttämiseen ja parantaa näin entisestään monimuotoisuutta ja kasvien pölytystä. Toki myös haluaisimme maatiaiskanoja ja maatiaislampaita… Aika näyttää! Mutta maatiaiskissoja meillä jo on, tämän talven jälkeen kaksin kappalein, kun saimme Siirin kaveriksi myös Kuuran!


Siiri

Kuura

23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page