top of page
Search
  • Kimmo

Uudistavaa viljelyä puutarhaan

Updated: Aug 31, 2020

Korona-aikana kotitarveviljelyn arvo nousee kummasti. Seuraavia periaatteita käytäntöön soveltamalla parannat mahdollisuuksiasi saada mojovan sadon. Lisäksi parannat maaperän kuntoa.


  1. Pidä maa aina katettuna. Käytä eläviä maanpeitekasveja tai lisää maan pinnalle kasvien ympärille mieluiten kasviperäistä katetta, kuten leikattua nurmikkoa tai muuta villiä kasvustoa, lehtiä, olkea tai puuperäistä ainesta.

  2. Kasvata aina jotain. Kasvien elävät juuret on paras tapa ruokkia maaperän pieneliöitä, jotka ovat tärkeitä kasvien hyvinvoinnin kannalta. Maanparannus- ja hyönteisseokset, viherlannoitusseokset ja kerääjäkasvit ovat edullinen tapa tarjota maalle elävä juuristo läpi kauden.

  3. Lisää biologista monimuotoisuutta. Kasvata erilaisia kasveja samassa penkissä. Kasvata kasveja eri kerroksissa. Monimuotoisuus maan päällä = monimuotoisuus maan alla. Kasvattamalla monipuolisesti eri kasveja puutarhassasi tarjoat monipuolisesti ravintoa maaperän pieneliöille.

  4. Minimoi maan muokkaaminen. Kaivamalla ja kääntämällä maata luomme usein enemmän ongelmia kuin ratkaisemme. Horroksessa maan uumenissa olleet rikkakasvit ja patogeenit heräävät, maahan sidottu hiili hapettuu ja kasveille elintärkeät sienijuuret tuhoutuvat. Muokkaa maata vain sen verran kuin on välttämätöntä.


Kannattaa kokeilla uusia tapoja, vaikka ihan pienesti alkuun. Kokeilemalla ja tekemällä virheitä opimme usein paremmin kuin tuttuja ja turvallisia konsteja käyttämällä. Pidä hauskaa puutarhassa!


71 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page